Kia získala cenu iF Design Awards

12.02.2020

Městský crossover Kia XCeed a koncepční model ‚Imagine by Kia‘ získaly prestižní designová ocenění v soutěži iF Design Awards 2020. Oba modely dokládají, jaký význam při vývoji produktů klade automobilka KIA na design, a současně poukazují na evoluci značky ve věku elektrifikované mobility.

Koncepční model ‚Imagine by Kia‘, jenž získal ocenění v kategorii ‚Profesionální koncept‘, je vizuálním zhmotněním snahy automobilky Kia bojovat za atraktivní podobu elektromobilů a napomoci k jejich širšímu prosazování. Model XCeed získal ocenění v produktové kategorii v návaznosti na úspěšnou premiéru tohoto nového městského crossoveru na evropském trhu s novými vozidly v roce 2019.

Zisk dvojího ocenění opět ilustruje bezkonkurenční silné stránky výrobce na poli automobilového designu. Vůbec první ocenění iF získala Kia v roce 2010 a od té doby každoročně přišla nejméně s jedním designem automobilu, kterému se tohoto ocenění dostalo. Díky novým úspěchům v roce 2020 se celkový počet ocenění automobilky Kia v soutěžním klání iF Design Awards vyšplhal na 20.
 

Cena v kategorii ‚Profesionální koncept‘ pro koncepční model Imagine by Kia

Koncepční model ‚Imagine by Kia‘ je čistě elektrický čtyřdveřový osobní vůz, jenž spojuje prvky elegantního a sportovního rodinného sedanu, atletického vozu SUV, resp. všestranného a prostorného crossoveru. Vůz záměrně navržený tak, aby nespadal do žádného z obvyklých automobilových segmentů, je definován i svým bezemisním hnacím ústrojím příští generace: nízko uloženým bateriovým modulem s indukčním dobíjením, který pohání elektromotory na obou nápravách. Koncepční model ‚Imagine by Kia‘ se poprvé objevil na mezinárodním ženevském autosalonu 2019.

Kia v roce 2020 ještě intenzivněji obrací svoji pozornost od vozidel se spalovacími motory k automobilům poháněným bezemisním elektrickým ústrojím. Koncept ‚Imagine by Kia‘, navržený jako standardní zástupce motorismu 21. století, je novou interpretací a další vývojovou fází mnoha již zavedených designových motivů značky.

Kia XCeed – další sériový vůz s cenou za design

Kia XCeed, držitelka ocenění za design iF v kategorii produktů, je nový městský crossover-SUV (CUV), navržený coby sportovní alternativa k tradičním SUV. Design vozu určeného výhradně pro evropské zákazníky ztvárnilo návrhářské studio Kia v německém Frankfurtu. Model nabízí sportovní vzhled a vytříbené jízdní kvality hatchbacku. Reaguje na rostoucí zájem zákazníků o vozidla nabízející více emocí a dynamiky než vyšší SUV. První elektrifikovaná varianta tohoto modelu se začne prodávat v první polovině roku 2020, kdy přijde na trh XCeed Plug-in Hybrid.

Poslední triumf modelu XCeed v produktové kategorii znamená, že designovým oceněním iF Awards se nyní chlubí všichni čtyři členové nové modelové rodiny Ceed. V soutěži iF Awards Kia vloni zaznamenala hattrick díky oceněním pro pětidveřový hatchback Ceed, kombi Ceed Sportswagon a pětidveřový ProCeed s karoserií typu shooting brake.

Soutěžní klání iF Design Awards 2020: 7298 podaných přihlášek z 56 zemí

Soutěž iF Design Awards je již od svého uvedení v roce 1953 jedním z nejprestižnějších klání v oblasti designu na světě; soutěž každoročně pořádá Mezinárodní fórum designu iF (iF International Forum Design GmbH) v Hannoveru: celosvětově nejstarší nezávislá instituce na poli designu.

Soutěžního ročníku 2020 se zúčastnily firmy z 56 zemí celého světa, které dohromady podaly 7298 přihlášek – z nichž každou posoudila mezinárodní porota složená ze 78 odborníků na design. Soutěžní klání iF Design Award zahrnuje sedm kategorií: výrobek, komunikace, obal, architektura, architektura interiéru, design služeb a profesionální koncept. Vítězové budou oficiálně vyhlášeni 4. května 2020 na předváděcí akci ‚iF Design Exhibition‘ v divadle Friedrichstadt-Palast v Berlíně (město je nositelem titulu UNESCO-City of Design). Oceněné projekty budou rovněž vystaveny v Berlínském Cafe Moskau od 2. do 10. května 2020.