Kia EV9 vítězem kategorie luxusních vozů německé soutěže „Auto roku 2024“

04.09.2023

Značka Kia si získala přízeň 27členné poroty německé soutěže „Auto roku 2024“ (GCOTY). Elektrické SUV Kia se třemi řadami sedadel a modelovým označením EV9 bylo vyhlášeno vítězem kategorie luxusních vozů německé soutěže Auto roku 2024. Kia EV9 překonala osm konkurenčních modelů zařazených do kategorie.

Kia EV9 je nyní druhým vyhrazeným akumulátorovým elektromobilem značky v návaznosti na cenami ověnčený model EV6, který je evropským autem roku 2022. Modelu Kia EV9 se zájemci z Evropy dočkají do konce letošního roku.

„EV9 coby nová vlajková loď Kia hraje ústřední roli v proměně naší značky v předního dodavatele elektromobilů. S ohledem na svůj mimořádně variabilní a prostorný interiér, nepřehlédnutelný design a technologii ultra rychlého dobíjení nastoluje nová měřítka v celém segmentu SUV,“ uvedl Won-Jeong Jeong, prezident společnosti Kia Europe. „Jsme velice hrdí na skutečnost, že EV9 se stalo ‚německým luxusním autem roku‘ dokonce ještě před uvedením na trh, což samo o sobě jasně signalizuje, že značka Kia a její strategie elektrifikace dopadá u odborné veřejnosti na úrodnou půdu.“

Do německé soutěže GCOTY, která se letos pořádala pošesté, bylo zařazeno celkem 48 nových modelů, které testovala a hodnotila porota složená z 27 odborných novinářů. Soutěž je rozdělena do pěti kategorií: „kompaktní vozy“, „prémiové vozy“ a „luxusní vozy“, resp. „nové energie“ a „sportovní vozy“. Porota nyní z pětice nejlepších napříč kategoriemi vybere celkového vítěze, jenž bude vyhlášen počátkem letošního října.