Inteligentní parkovací asistent ´RSPA´ s ovládáním na dálku

24.08.2020

Zcela nová generace modelu Kia Sorento bude vybavena novou pokrokovou funkcí, kterou je dálkově ovládaný inteligentní parkovací asistent (RSPA) od uvedené značky. Systém pomáhá uživateli na dálku zajíždět nebo vyjíždět z úzkých parkovacích míst pomocí samotného klíčku od vozidla.

Sorento čtvrté generace bude prvním modelem Kia na evropském trhu, který bude funkci RSPA nabízet, čímž usnadní manévrování s tímto SUV ve stísněných prostorách. Uvedená technologie byla navržena pro snazší nastupování a vystupování posádky za situací, kdy řidič musí zaparkovat v úzkých prostorách, resp. když jiný řidič zaparkoval příliš blízko vozidla. Technologie RSPA je k dispozici pro naftová provedení nového Sorenta pro Evropu (v závislosti na konkrétním trhu a výbavě).

To znamená, že celá posádka vč. řidiče může z vozidla vystoupit a dát mu pokyn, aby poslední fázi parkovacího manévru provedl model Sorento sám. Sorento dále umí vyjet z místa v případech, kdy dveře nelze pohodlně nebo bezpečně otevřít. Systém RSPA se ovládá na dálku prostřednictvím inteligentního klíče, a tak je možné se Sorentem automaticky zajet do příčného parkovacího místa nebo z něj vyjet ihned poté, co řidič správně vyrovná kola. Uvedená funkce ovládá plynový pedál, brzdy a řízení, kdy s vozidlem zajede na parkovací místo nebo z něj vyjede, a přitom monitoruje okolí prostřednictvím ultrazvukových senzorů. Pokud vozidlo rozpozná nebezpečí kolize nebo jiné riziko, např. blížící se automobil, cyklistu nebo chodce, automaticky použije brzdy a počká, dokud se cesta neuvolní.

 

Technologie pro bezpečnější parkování

Nový systém dálkového parkování pro Sorento se nabízí společně s řadou dalších technologií na podporu řízení, které byly navrženy pro maximální bezpečnost parkovacích manévrů. Jedná se např. o asistent pro zabránění kolizím při parkování (PCA-R) a upozornění na přijíždějící vozidla v příčném směru při couvání s asistentem pro zamezení kolizím (RCCA).

Systém PCA-R je aktivní při rychlosti do 10 km/h a prostřednictvím zadní kamery ve spojení s ultrazvukovými senzory pomáhá zabránit tomu, aby se Sorento při couvání srazilo s chodcem či jinou překážkou v zadní části vozu. Systém RCCA zvyšuje bezpečnost při couvání z parkovacích míst, kdy využívá radarové čidlo k monitorování míst ve slepém úhlu výhledu řidiče po stranách i vzadu za vozidlem a identifikuje vozidla, která by mohla Sorentu při couvání vjet do cesty. Oba uvedené systémy aktivují zvukovou výstrahu k upozornění řidiče a případně samy použijí brzdy, aby pomohly vyhnout se nehodě.