Celosvětové prodeje modelu Kia Sportage dosáhly pěti milionů

12.09.2018

Společnost Kia Motors slaví pět milionů úhrnných prodejů kompaktního SUV Kia Sportage, celosvětově nejlépe prodávaného modelu značky. Model uvedený na trh v roce 1993 a od té doby představený již ve čtyřech generacích dosáhl prodejního milníku ve stejném roce, kdy slaví 25. výročí. Nejnovější model, představený v roce 2016, si u zákazníků vydobyl historicky nejvyšší oblibu, o níž svědčí průměrné světové prodeje na úrovni 38 tis. vozidel měsíčně (za rok 2017).

„Jsme nesmírně hrdí na to, že jsme s naším celosvětovým bestsellerem dosáhli tak významného výrobního milníku. Stabilní a stále sílící obliba modelu Sportage ukazuje na všestranné schopnosti tohoto vozidla a úroveň jeho atraktivity v očích kupujících na trzích celého světa,“ uvedl Ho Sung Song, výkonný viceprezident divize globálních operací. „Od roku 1993 se model Sportage etabloval jako srovnávací kritérium v segmentu kompaktních SUV a jeho úspěchy vedly ke vzniku různorodé a ucelené modelové nabídky vozů SUV a crossoverů značky Kia – a další nové modely budou následovat.“

V letech 2016 a 2017 se modelu Sportage podařilo vprodejích překonat celosvětově nejprodávanější vůz Kia, model Rio řazený do třídy malých vozů. K dosažení výrobního milníku pomohly i mimořádné prodeje modelu Sportage v lednu a únoru 2018 – 36632, resp. 32 930 vozidel.

Kia Sportage se poprvé objevila v roce 1991 na tokijském autosalonu, kdy zákazníkům představila koncepci ‚městského SUV‘ – a nastavila tím jakýsi vzor pro kompaktní a praktické SUV, umožňující použití v nejrůznějším prostředí. Kia Sportage první generace zaznamenala okamžitý úspěch a po dobu své existence vykázala úhrnné prodeje přes 500 tisíc vozidel. Celosvětové prodeje modelu Sportage druhé generace dosáhly za sedm let výroby 1223776 vozidel. Kia Sportage třetí generace překročila milionové prodeje během pouhých čtyř let, a napomohla tak modelu během šestého roku výroby překonat milník dvou milionů úhrnných prodejů.

Kia Sportage čtvrté (současné) generace se chlubí smělým a pokrokovým ztvárněním, nabízí vyšší praktičnost a širokou škálu technologií ke zvýšení pohodlí, funkčnosti a bezpečnosti. Nabídka motorů a převodových ústrojí přináší nižší spotřebu a ještě lepší jízdní schopnosti v souladu s nejširšími potřebami zákazníků. Kia Sportage si tradičně získává uznání pro svůj markantní design, o čemž svědčí i prestižní designová ocenění ‚iF Design‘ a ‚Red Dot‘ pro třetí i čtvrtou generaci tohoto modelu. Vozidlo kromě toho v roce 2017 dosáhlo nejvyššího ohodnocení za bezpečnost od amerického Pojišťovacího institutu pro bezpečnost silničního provozu (IIHS). Kia Sportage čtvrté generace, nejoblíbenější za celou svoji historii, letos v lednu dosáhla milníku milionu prodaných vozů, tedy pouhých 29 měsíců od zahájení prodeje.