10 let ikonické "tygří masky"

12.09.2018

Před deseti lety Kia představila svůj koncept sportovního kupé s označením Kee. Netrpělivě očekávané premiérové dílo Petera Schreyera, nového šéfnávrháře automobilky Kia, které představila na mezinárodním autosalonu ve Frankurtu IAA 2007, zhmotňovalo základní esence nové designové vize značky Kia a současně přineslo jednu typickou signaturu, která se etablovala coby klíčová součást tváře každého vozu Kia od té doby: ‘tygří masku’.

Dnes již ikonická maska chladiče propůjčuje modelům Kia markantní a sebejistý výraz. Vzhledem kúspěšnému růstu značky Kia v posledních letech je tato sebejistota bezpochyby oprávněná. Prodejní čísla od roku 2006 narostla bezmála na trojnásobek a Kia během tohoto období získala celkem 30prestižních ocenění Red Dot a iF v oblasti designu. Tygří maska chladiče tak přispěla kdesignové evoluci značky a celkové změně jejího vnímání vočích zákazníků po celém světě.

Již v roce 2007 se mohla Kia pochlubit vysokými kvalitativními standardy a přidanou hodnotou svých vozů. O tom vypovídala i sedmiletá tovární záruka modelu cee’d, který Kia uvedla v roce 2007. Značka však potřebovala jasnou designovou filozofii a charakteristický výraz vozů, který by zákazníkům pomohl okamžitě rozeznat příslušnost každého z modelů Kia.

V otázkách vývoje designové filozofie dostal Peter Schreyer naprostou svobodu. „Dostat volnou ruku vnadefinování kompletního designového jazyka automobilky je velice ojedinělé a zároveň jde omimořádnou poctu. Na koncept Kee se bude jednou nahlížet jako na výchozí bod nové designové vize značky Kia.“

Komplexní designovou filozofii značky Kia označil Peter Schreyer slovy „jednoduchost přímky“. Kikonické ‘tygří masce’ uvedl: „Tvář vozů Kia připomíná tygra – mocného, nepředvídatelného, alepřesto důvěrně známého. Nicméně tento design nezačínal nápadem s tygří maskou. Je to spíše výsledek mnoha hodin práce zaměřené na budování jedinečné DNA vozů značky Kia.“

Peter Schreyer kromě pozice vedoucího návrháře Kia zastává i funkci jednoho ze tří prezidentů společnosti. Je šéfem týmu návrhářů Kia, jenž zahrnuje bezmála 300 lidí pracujících ve třech návrhářských centrech Kia vkorejském Namyangu, kalifornském Irvine aněmeckém Frankfurtu.

Deset let po světové premiéře tygří masky chladiče se Kia rozhodla prezentovat svoji nejnovější evoluci „tygří masky“ u nového kompaktního crossoveru Kia Stonic, který posouvá značku do prudce rostoucí kategorie trhu. Vsoučasnosti, vnově vytvořené síti Business center Kia vČeské republice, je k vidění i nejnovější sportovní model Kia spatrně nejzuřivější „tygří maskou“: fastback Stinger, nejrychleji akcelerující vůz (z 0 – 100 km/h za 4,9 s) automobilky Kia vjejí dosavadní historii.